tiistai 5. marraskuuta 2019

Katsaus menneeseen

Kurkataanpa hieman ajassa taaksepäin, jolloin kuvasin lapsiani puettuina tekemiini käsitöihin. Kuvausmiljöönä toimi meidän wanhan saunan terassi. Wanha sauna, joka nykyään on pikkuaitta, jossa säilytetään talomme wanhoja tavaroita, kuten wanhoja avaimia, hevosenlänkiä, wanhoja rahasalkkuja, leipälapiota, tuohireppua, kalaverkkoa, wanhoja apteekkarin pulloja, aisakelloja, lehmänkelloja. Kesäisin tein sinne lapsukaisille pedin, jossa yöpyä lämpiminä kesäöinä.Noista kuvaushetkistä tuli ikimuistoisia, sillä olin somistanut ja laittanut puitteet mahdollisimman miellyttäviksi oleskella ja viettää kuulaan raikasta syyspäivää juoden lämmintä kaakaota ja herkutellen leipomiani pikkuleipiä, kakkua ja hiekkahentusia.

Pyysin poikia pukemaan päälleen neulomani villapaidan ja -hupparin, laittamaan jalkaansa neulomani joustinneuleiset villasukat ja päähänsä ompelemani vihreä-ruskeat tonttulakit. Ja niin kuvattavat olivat valmiita.

Kuvasin myös turkoosit lapaset intialaisella peukalokiilalla, lippunauhan Novitan puuvillalangoista, tuunatut pikkuhuopikkaat, perussukat, tyynyt Novitan 7 veikan jämälangoista, taustalla isoäidinneliöistä virkkaamani torkkupeitto.

Lumen tultua maahan kuvasin lisää tekeleitäni. Ja näin myöhemmin niitä katsellessani, huomasin luomuksieni olevan aikasta värikkäitä. Jotenkin poikkeavat skandinaavisista, maanläheisistä väreistä. 


Ja viimeisenä tämä pieni metsänpeikko tyttö, jonka vartalon ja hiukset tein pellavasta, pukineet (pikkuruiset kietaisuneuleen, sukat, lapaset ja huivin) neuloin lankavarastosta löytyneistä jämälangoista, hameen ompelin farkun palasesta, seppeleen kieputin lepän oksista ja lopuksi kiinnitin kuumaliimalla lepän käpyjä ikäänkuin kruunuksi. Vielä vähäsen rahkasammalta ja havunneulasia hiuksiin sinne tänne. Silmälasit taivuttelin rautalangasta. Niin oli nukkeni valmis.

Nuken tekeminen juontaa ajoilta, jolloin ompelin paljon Tilda -nukkeja, -sydämiä, -enkelinsiipiä ja tonttuja. Halusin tehdä omannäköisen nuken, ja niinhän siitä tuli ihan kaltaiseni oloinen metsäläinen. 

-Sanna-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti, se ilahduttaa mieltä ja sydäntä :)

Katsaus menneeseen

Kurkataanpa hieman ajassa taaksepäin, jolloin kuvasin lapsiani puettuina tekemiini käsitöihin. Kuvausmiljöönä toimi meidän wanhan saunan te...